3 Maddede Su Yalıtımı Yönetmeliği Hakkında Merak Edilenler

  • Anasayfa
  • Genel
  • 3 Maddede Su Yalıtımı Yönetmeliği Hakkında Merak Edilenler
Su Yalıtımı Yönetmeliği

Ülkemizde 27.10.2017 tarihinde yayınlanan Resmi Gazetede yer alan ‘’Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’’ yapılar açısından kritik bir öneme sahiptir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde tamamlanan yönetmelik çerçevesinde su yalıtımını detayları da netleşmiş oldu. Su yalıtımı, bir binayı veya evi nem ve sudan koruyan bir işlemdir. Su sızmasını önlemek için bir yapının dış veya iç yüzeylerine koruyucu bir kaplama uygulanmasını içerir. Su yalıtım malzemeleri arasında boyalar, yapıştırıcılar, kalafatlama bileşikleri ve levha membranlar bulunur. Su yalıtımı hem iç hem de dış yüzeylerde kullanılabilir.

Su Yalıtımı Yönetmeliğinde Zorunlu Uygulamalar Nelerdir?

Su yalıtımı, havadaki nemi engelleyerek evinizin duvarlarında ve tavanlarında küf oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Bu, evinizin dış duvarlarının içinde veya dışında aşırı nem birikmesinin evinizin yapısına zarar vermesini önler. Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği kapsamında yeni binalarda temelden itibaren su yalıtımının yapılması zorunlu hale gelmiştir.

Su yalıtımı, bir yapıyı su hasarına karşı koruma işlemidir. Suyun içine girmesini önleyecek bir yapı tasarlayarak veya binanın dış katmanlarına sızan herhangi bir suyu uzaklaştırmak için yapı içinde bir sistem tasarlayarak elde edilebilir. Su yalıtımı genellikle binalara uygulanır. Ancak köprülere ve diğer yapılara da uygulanabilir. Önlemek istediğiniz hasarın yeri, şiddeti ve türüne bağlı olarak çeşitli su yalıtım sistemleri mevcuttur. Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği çevresinde uygulanan su yalıtımının uluslararası standartlarda olması gerekir.

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliğinin Bölümleri Nelerdir?

Su yalıtımı, mülkünüze su girmesini önler. Böylece zarar görmez. Su yalıtımı, su hasarını durduran veya önleyen bir işlemdir. Su yalıtımı genellikle bodrumlar, temeller ve alt zeminler için gereklidir. Çatı malzemeleri ve sıhhi tesisat armatürlerinde de kullanılabilir. Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği bölümleri söz konusu olduğu zaman aşağıdaki bölümler karşımıza çıkar;

  • Temel Perde ve Drenaj Yalıtımı
  • Çatı- Balkon Yalıtımı
  • Islak Hacimlerde Yalıtımı
  • Su Depoları ile Yüzme Havuzları Yalıtımı

Su, işlenmeden bırakılırsa mülkünüzün yapısal bütünlüğünü aşındırarak duvarlarda ve temellerde çatlaklara neden olur. Bu, ağır vakalarda pahalı onarımlara ve hatta tamamen çökmeye neden olabilir. Bundan dolayıdır ki su yalıtımı binalar açısından her zaman kritik bir öneme sahiptir.

Su Yalıtımı Yönetmeliği ile İlgili Sorular Nelerdir?

Su yalıtımı, herhangi bir yapıyı su hasarından koruma yöntemidir. Su yalıtımının birçok farklı yöntemi vardır. Ancak hepsinin ortak bir noktası vardır. Su yalıtım yöntemleri, suyu evin dışında tutmak için bir binanın temeli ve çatı sistemi ile birlikte kullanılır. Su yalıtımı yönetmeliğiyle ilgili sorular karşımıza çıktığı zaman; bu tarz işlemlerin detaylarına dair sorular karşımıza çıkar.

Su yalıtımının temel amacı, alt zemin malzemesine nemin alttan veya üstten girmesini engellemektir. Bu, içine nem girmesi nedeniyle alt tabaka malzemesinin bozulmasını önler. Su yalıtımına ihtiyaç duymanın en yaygın nedeni, temel duvarlarında veya zeminde çatlaklar olmasıdır. Bu çatlaklar, suyun içlerinden evinizin içine sızmasına ve duvarlarınıza, zeminlerinize ve tavanlarınıza zarar vermesine izin verir.

 

Yorum Yap