
Doğru bir şekilde termal oluşturmak konforlu bir yaşam noktasında önemli kazanımları beraberinde getirmektedir. Isı yalıtımının isabetli bir şekilde yapılması, konforlu bir yaşam noktasında önemli kazanımları beraberinde getirmektedir. Tam da bu noktada yeni projelerin hayata geçirilmesi gündeme geldiği zaman mutlaka ısı yalıtımına dikkat etmek şarttır. Bu aşamada enerji performansının üst düzeyde olması, her zaman yaşam alanlarına pozitif bir etki katacaktır. Burada enerji kaybının sınırlandırılması, beraberinde önemli kazanımları getirmektedir.
Enerji Kaybının Sınırlandırılması Nasıl Olur?
Bir nesneden kaybedilen ısı enerjisi miktarı, yüzey alanına ve termal iletkenliğine bağlıdır. Örneğin, bir nesnenin boyutunu ikiye katlarsanız ve diğer her şeyi eşit tutarsanız, o zaman öncekinin yarısı kadar ısı enerjisi kaybeder. Bir binanın termal konforu, bina sakinlerinin sıcaklık veya nemden kaynaklanan herhangi bir rahatsızlığın farkında olmadığı bir durum olarak tanımlanır. Burada enerji kaybına dikkat ediyor olmak, konforlu bir yaşam noktasında elimizi güçlendirmektedir. Özellikle ısı yalıtım malzemeleri sayesinde enerji kaybının en az indirilmesi ve enerji kaybı sınırlandırmasını mümkün kılabiliriz.
Termal konforu korumak için, bir binanın iç ısı bütçesi üzerinde yeterli kontrol olmalıdır. Bu kontrolün amacı, enerji kullanımını en aza indirirken bina sakinlerine kabul edilebilir bir termal konfor seviyesi sağlamaktır. Böylece yaşam alanındaki ısı dengesinin konforlu bir yaşamı ortaya koymak noktasında üst düzeyde bir etkiye sahip olacağını rahatlıkla ifade edebiliriz. Tam da bu noktada termal konforun temel de iki farklı dinamik üzerine şekillendiğini ifade edebiliriz.
Termal Konfor İki Faktör Tarafından Kontrol Edilmektedir!
Günümüz koşullarında termal konfor gündeme geldiği zaman karşımıza iki farklı dinamik çıkmaktadır. Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün olmaktadır;
- İç cephe ısı yalıtımı
- Dış cephe ısı yalıtımı
İç ısı yalıtımı konforlu bir yaşam noktasında önemli bir etkiye sahiptir. Yapı içerisine yalıtım eklenerek zemin ve tavanlardan ısı kaybı kontrol edilebilir. İç yalıtım, iç ortam sıcaklıklarını etkiler. Ancak yalnızca aşağıdan ısı kazanımlarını azalttığı için soğutma maliyetlerini düşürmez.
Dış cephe ısı yalıtımı, kapsamlı bir yalıtım işlemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Pencerelerden, duvarlardan ve çatılardan ısı kaybı, yalıtım eklenerek kontrol edilebilir. Dış yalıtım, iç ortam sıcaklıklarını etkilemez. Ancak dış yüzeylerden kaynaklanan ısı kayıplarını azaltarak soğutma maliyetlerini düşürmektedir.
Bu Ürün İlginizi Çekebilir: Karbon Takviyeli Isı Yalıtım levhası
Yaşam Alanlarındaki Termal Konforun Etkileri
Bir odanın termal konforu, hava sıcaklığına, hava hızına, bağıl neme ve radyan ısı kaynaklarına bağlıdır. Termal konforu artırmak istiyorsanız duvarlar, pencereler ve zeminden ısı kaybını azaltabilirsiniz. Yine odayı ısıtmak için mevcut ısı miktarını artırabilirsiniz. Bu durum mevcut ısı durumuna göre şekillenmektedir. Ancak yaşam alanlarında kalıcı bir termal konfor ortamının oluşmasını istiyorsanız hem iç cephe yalıtımı hem de dış cephe yalıtımı gibi sistemleri devreye sokmak durumundasınız!
Dış Cephe Isı Yalıtımının Termal Konfora Etkisi
Isı kayıplarını azaltmanın en yaygın yolu dış cephe ısı yalıtımıdır. Bu, dış duvarlara ve çatıya yalıtım eklenerek veya çift cam takılarak sağlanabilir. Her iki durumda da, bu, kış aylarında bina kabuğundan kaybedilen ısı miktarını azaltır, aynı zamanda yaz aylarında aşırı güneş kazanımını da önlemektedir.
Eviniz için yalıtım seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç faktör vardır. Yalıtım türü, yalıtım düzeyi ve yalıtımın yeri, evinizin ne kadar verimli çalışacağını belirlemede önemli bir rol oynar. Evinizin dış duvarlarına ve çatısına dış cephe ısı yalıtımı yapıldığı zaman termal konfor konusunda önemli bir kazanıma sahip olursunuz.
Dış cephe ısı yalıtımı, dış duvarlardan ısı kaybını önlemeye yardımcı olurken, aynı zamanda sıcak havalarda soğuk havanın pencere ve kapılardan girmesini engeller. Dış ısı yalıtımı, sert köpük levha, selüloz veya şişirilmiş cam elyafı içermektedir.
İç Cephe Isı Yalıtımının Termal Konfora Etkileri
İç duvarlara ve tavanlara iç ısı yalıtımı yapılmaktadır. Bu yalıtım türü, havanın bu alanlardan evinizin çok fazla ihtiyaç duyulmadığı diğer bölümlerine kaçmasını önleyerek kış aylarında sıcak havayı, yaz aylarında ise soğuk havayı içeride tutar. İç ısı yalıtımı, fiberglas keçeler, gevşek dolgulu selüloz veya şişirilmiş fiberglas içermektedir.