Mantolama Sisteminin Bileşenleri

Mantolama Sisteminin Bileşenleri

Mantolama sistemi denilince ilk akla gelen malzeme levhalardır. Ancak bu sistemin meydana gelmesinde ihtiyaç duyulan birçok bileşen vardır. Bu bileşenler genellikle bir paket halinde oluşur. Paket içerisinde yer alan ürünler ise nadir olmakla beraber markaya göre değişebilir. Bu nedenle genel olarak sistem bileşenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Isı Yatılımı Sağlayan Levhalar
  • Dübel
  • File
  • Köşe Profili
  • Sıvı Astar
  • Isı Yatılım Levhasının Sıvama Harcı
  • Dekoratif Sıva

Paket içerisinde yer alan bileşenler aşağı yukarı aynı olsa da kaliteleri birbirlerinden farklıdır. Levhaların kalınlıkları ve kaliteleri özellikle çeşitlilik gösterir. Bu çeşitlilik fiyatlandırmaya da yansıdığı için önemlidir. Seçim yaparken kaliteli ve garantili ürünleri tercih etmek çok daha mantıklı olacaktır. kalite, kullanım konforundan kullanım süresine kadar birçok kriter üzerinde etkili olur. Ayrıca paket içerisinde yer alan malzemelerin yeterliliği de oldukça önemlidir.

Poliüretan sprey köpük ısıtılmayan bodrum tavanı ve garaj tavanı uygulamasıüzerindeki dairenin zemininden gelen soğuk havayı kesmesini sağlar. Poliüretan sprey köpük uygulamasının ek yerinin olmaması avantajını kullanarak yekpare uygulama yapar ve kolon kiriş birleşim noktalarında ısı köprüsü oluşmasına izin vermez. 

Poliüretan sprey bodrum tavanı izolasyonu ve garaj tavanı izolasyonu gibi güneş görmeyen ters tavan detaylarında uygulama sonrası bırakılabileceği gibi, istenildiği takdirde üzeri aderans artırıcı solisyon yardımı ile file takviyeli sıva yapılarak kaplanabilir ve boyanabilir.

Mantolama Sisteminde Dikkat Edilecekler

Mantolama sürecinin ve sonrasının sorunsuz geçmesine adına dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Öncelikle uygulamaya başlanmadan önce yapıda yer alan cam, ahşap gibi diğer yüzeylerin kapatılması gerekir. Bu şekilde kirlenme ve zarar görme ihtimallerinin önüne geçilmiş olur.

Gerekli önlemler alındıktan sonra zeminin uygulamaya hazır hale getirilmesi gerekir. Zeminin nemli olmaması, kir, toz ve kalıntılardan arındırılması son derece önemlidir. Ayrıca mantolama yapılacak zeminin düz olması da gerekir. Eğer eğrilikler varsa bunlar levhalar yapıştırılmadan düzeltilmelidir.

Uygulamanın yapılacağı zamanda göz önünde bulundurulmalıdır. Rüzgâr, yağmur gibi zor hava şartlarında mantolama yapmak doğru değildir. Bu hava şartları hem malzemelerin saklanması hem de uygulamanın yapılması noktasında sıkıntılara neden olur.

Mantolama esnasında yapıda yer alan kablolar, yağmur olukları gibi dış etkenlere karşıda planlama yapılmalıdır. Planlama doğrultusunda da bu etkenler sistemin üzerinde kalacak şekilde ayarlanmalıdır. Arada kalacak mesafenin ise en az 7 cm olmasına dikkat edilmelidir.

Sistemden istenilen verimin alınması noktasında kullanılan malzeme ve işçilik de çok önemlidir. Kaliteli malzemenin en doğru işçilik ile döşenmesi gerekir. Malzeme hata kabul etmeyen malzeme olduğu için yanlış döşemeye toleranslı da değildir. Bu nedenle döşenmesi zahmetlidir.

Mantolama Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Mantolama adı verilen dış cephe kaplamalarının sağladığı birçok avantaj vardır. Sağlanan enerji tasarrufu ise bu avantajlar içerisinde en önemli olanıdır. Enerji maliyetlerinin her geçen gün artması bu konuda yapılanacak tasarrufunun ne kadar önemli olduğunun da altını çizmiş olur. Bu doğrultuda da yapılacak mantolama ile büyük tasarruf elde edilebilir.

Mantolama Sisteminin Avantajları
Mantolama Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Kullanılan malzemeler ile ısı kaçaklarının oluşması engellenmiş olur. Ayrıca mevcut sıcaklığın yaşam alanında eşit bir şekilde dağılmasına da katkı sağlanır. Bu şekilde de yaşam alanlarının konforu artırılmış olur. Bu avantajlarla beraber adı geçen sistemin sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir;

  • Isı kaybının önlenmesi
  • Isı yalıtımın sağlanması
  • Yoğuşmanın önlenmesi
  • Rutubet oluşmasının önlenmesi
  • Yangına karşı koruma sağlanması
  • Gürültünün önlenmesi