Dekoratif Sıva

Dekoratif Sıva

Çimento esaslı olan dış cephe mantolama için kullanılan dekoratif sıva, sıva işinden sonra dış cephenin dekoratif gözükmesi için yapılıyor. Aynı zamanda sıvada yapılmış olan hataları kapatıyor. Dekoratif sıva yaparken +5 derece altında yapılmamalı ve yine + 35 derecenin üzerinde sıcaklıkta uygulanmamalıdır.

Dekoratif Sıva Nedir?

Polimer katkısı bulunması ile su itici özelliklere sahip dış cephelerde çimento esaslı kullanılan ve son katta yer alan dekoratif kaplama malzemelerine dekoratif sıva deniyor. Dayanıklılığı artırmak ve dekoratif görünümü artırmak amacı ile dış yüzeylerde veya iç yüzeylerde kullanılabiliyor. Yalıtım sistemlerinin üzerine de dekoratif kaplama amacı ile kullanılabiliyor.

 

Daha Estetik Görünümlü Yüzeyler İçin

Mantolama Sıvası

Her türlü iklim koşulu karşısında yüksek dayanma gücüne sahip olan taneli sıva malzemesi oldukça uzun ömürlüdür. Herhangi bir kabarma ve yanma yapmıyor. Uygulamanın hemen sonrasında homojen şekilde dekoratif bir görüntü oluşturuyor. Dokusunun sayesinde ise sıvı üzerinde meydana gelmiş çelik mala izlerinin kapatılmasına yardımcı oluyor.

Coat M Deco 2030

Coat M Deco 2020

Dekoratif sıvalar buhar geçirgenliğine sahip. Isı yalıtım sistemleri amacı ile en uygun şekilde üretilen dış cephe kaplama malzemelerinden bir tanesidir. Üzeri boyanabilir niteliktedir.

 

Dekoratif sıvanın yapılacağı yüzey dayanıklı, kuru ve temiz olmalı. Öncelikli hasar görmüş yüzey var ise onarım harcı kullanılarak onarılması gerekiyor. Yaklaşık 25 kilogram olan sıvaya 6 ya da 6 buçuk litre su koyularak hazırlanabilir. Temiz bir kap içerisinde gayet yavaş devir ile karıştırılmalı. Karıştırma işlemine sıva homojen duruma gelene kadar devam edilmeli. Hazırlanan karışım yaklaşık 5 dakika bekletildikten sonra tekrar karıştırılmalıdır.

Dekoratif Sıva Çeşitleri

Dekoratif sıvalar; üretim şekillerine göre, uygulanacağı yüzeye göre, bağlayıcı özelliklerine göre ve uygulanan yere göre 4 çeşide ayrılıyor.

  1. Uygulanan yere göre sıvalar; 
  • İç sıva
  • Dış sıva
  1. Üretim şekillerine göre sıvalar;
  • Yerinde karışım sıvalar
  • Fabrika üretimi hazır sıvalar
  1. Bağlayıcı özelliklerine göre sıvalar
  • Mineral bağlayıcı sıvalar
  • Sentetik bağlayıcı sıvalar
  1. Uygulandığı duvar yüzeyine göre sıvalar
  • Beton yüzeyi
  • Ahşap yüzeyi
  • Gaz beton yüzeyi
  • Tuğla yüzeyi
  • Yalıtım malzemesi yüzeyi

Dekoratif Sıva Nasıl Yapılır?

 

Kalın taneli dekoratif sıva ya da ince taneli dekoratif sıva malzemeleri cephe yüzeyine çekilir. Sonra tirfil adı verilen mala yardımı ile dairesel hareketler yaparak desen verilir. Dekoratif sıvayı yaparken herhangi bir ek yapmamak gerekiyor. Yani cepheyi tek bir seferde yukarıdan aşağıya doğru indirmek önemli. Bu yöntemi uygulamamak cephede dalgalar ve izler oluşması sorunu yaratacaktır. Çok sıcak havada yapılan dekoratif sıvalarda havanın sıcak olmasından kaynaklı olarak dalgalar oluşabildiği gözlenmiştir. 35 derecenin üzerindeki ve 5 derecenin altındaki hava durumlarında dekoratif sıva yapılmamalıdır.

 

Dekoratif sıvalar farklı kalınlıklarda üretilebiliyor. 0,5 milimetreden 3.5 milimetreye kadar dekoratif sıva vardır. Milimetre kalınlığı yükseldikçe sıvının içinde bulunan taş kalınlığı da artar. Dekoratif hazır mantolama işlerinde söve profillerinin kendine ait olan özel kaplaması bulunduğundan dolayı dekoratif sıva uygulama gerekmiyor.

 

Özellikle dış cephe mantolama yapılırken günümüzdeki binaların görselliği daha fazla düşünülüyor. Bu nedenle dekoratif mantolama işlemleri yöntemi çok fazla tercih ediliyor. Dış cephe kaplama çeşitleri söz konusu olduğunda çok fazla değişik dekoratif dış cephe yapma malzemeleri bulunduğunu söylemek doğrudur.

İç sıva; üretilmiş olan sıva harcı kolon, merdiven, duvar ve tavan gibi elemanların iç taraflarına uygulanıyor. Bu sayede elemanlar kaplama ve boyamaya uygun hale getiriliyor. İç sıvanın amacı genellikle korumaktan çok görünümünü güzelleştirmektir. Dış sıva ise genellikle duvar gibi düşey yapıdaki dış yüzeylere uygulanıyor. Yüzeyleri boyama ve kaplamaya uygun hale getiriyor.

Yerinde yapılan sıva çeşitleri; kaba, ince, rabizt, bağdadi, ahşap ve metal yüzeylere yapılan sıvalar, alçı, çarpma, edelputz, mermer tozu sıvalar, doğal taş pirinçli suni sıvalar, mermer pirinçli sıvalar, perdah sıvalar, desenli sıvalar, alaturka sıvalar.

Fabrikada yapılan hazır sıva çeşitleri; mineral esaslı, düz veya desenli görünen, granit tipli hazır sıvalar, hazır İpek sıvalar, anti nem sıvalar, sentetik reçine bağlayıcı sıvalar, hazır kenitex püskürtme sıvalar, perlit sıvalar.

 

Dış Cephe Dekoratif Sıva

Dekoratif sıva, dış ve iç kaplama sistemlerinden biri olarak bilinir. Genelde dış cephe kaplamalarında tercih edilir. Çimento esaslı dekoratif sıvanın yapışkanlığı ve direnci de yüksektir. Alçının ne olduğuna bakıldığında kaplama sıvısı olarak da kullanıldığı söylenebilir. Kışın dışarıdaki havayı engelleyen dekoratif sıva, yazın sıcaktan etkilenmez. Bir nevi ısı yalıtımlı alçı malzemesi olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca dekoratif ve estetik bir his vermek için çeşitli tasarımlarda yapılmıştır.

İç Cephe Dekoratif Sıva

Kullanım amacına, tasarımına, renk seçeneklerine ve uygulama alanına bağlı olarak çeşitli seçenekler sunar. İç cephelerde dekoratif sıva değişiklik gösterebilmektedir. İç cephe dekoratif sıva modelleri, desene göre farklı seçeneklerle kullanıcılara sunulmaktadır. Tercih edilenler, örneğin, çizgili bir dekoratif sıva modelini içerir.

Beyaz renkli dekoratif bandajlar, banyo bandajları için yaygın olarak kullanılmaktadır. Çocuk odalarında alçıdan daha güçlü renklerde, gümüş veya farklı desenlerde modeller bulunur. Yetişkin odaları ve oturma odaları gibi daha sade alanlar için ürün yelpazesinde hem şık alçı modelleri hem de klasik alçı modelleri bulunmaktadır. Dekoratif sıva renkleri ise koyu, açık veya bu renklerin alt ve üst tonları olarak gamutta yer almaktadır.