Tesviye Şapı Nedir? Tesviye şapları, kendiliğinden yayılan veya kendiliğinden yayılan bir malzeme kullanan bir şap türüdür. “Şap” terimi, betonu tesviye etmek için kullanılan herhangi bir malzemeyi tanımlamak için kullanılmaktadır. Ancak bu durumda sertleştikçe genişleyen ve büzüşen özel bir beton tipine atıfta bulunulmaktadır. Bu genleşme ve büzülme, mükemmel düz bir yüzey ile sonuçlanır. Kendiliğinden yayılan şaplar elle veya makine ile uygulanabilir ve betonun eşit şekilde genişlemesine yardımcı olan bir asfalt emülsiyonunun kullanılmasını gerektirebilir.
Kendiliğinden yayılan şaplar, uygulandıkları yüzeydeki fazla nemi emerek çalışmaktadır. Tesviye şaplar yüzey ile altındaki zemin arasındaki boşlukları doldurmalarını sağlar. Sertleştikçe genleştikleri için uygulamadan hemen sonra üzerinde yürünebilecek düz bir yüzey oluştururlar. Böylece yapıların çok daha sağlam bir şekilde tasarlanması da mümkün olur. Bununla birlikte yaşam alanlarının konforlu bir şekilde hizmet sunmaları noktasında tesviye şapları kritik bir etkiye sahiptir. Bu da son zamanlarda yeni nesil yapı sektöründe tesviye şaplarına olan ilgiyi arttırmaktadır.
Tesviye şapı, betonu döşemeden önce alt yüzeyi tesviye etmek için kullanılan bir malzemedir. Bu genellikle tesviye edilmesi gereken alanın üzerine bir tabaka kum ve çimento karışımı dökülerek yapılır. Bu tarz işlemlerde karışımın düzgün şekilde düzlendiğinden emin olmak için sıkıştırılmalıdır. Bu, daha sonra betonda çatlak oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Böylece çok daha sağlam yaşam alanlarını inşa edilmesi de mümkün hale gelmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında tesviye şaplarının inşaat sektörünün aranılan malzemeleri arasında yer aldıklarını rahatlıkla ifade edebiliriz.
Kendiliğinden Yayılan Tesviye Şapı Özellikleri Nelerdir?

Tesviye şapları, inşaat sırasında herhangi bir zamanda kurumasını beklemeye gerek kalmadan dökülebildikleri için kendiliğinden yayılan malzemeler olarak da adlandırılmaktadır. Bu, işinize devam etmeden önce betonunuzun kurumasını beklemeniz için yeterli zamanın olmadığı şantiyelerde kullanım için onları çok uygun hale getirmektedir. Kendiliğinden yayılan şap olarak da adlandırılan tesviye şapı, üzerine beton dökülebilecek düz bir yüzey oluşturmak için kullanılan bir malzemedir. Malzeme genellikle kum veya çakıl gibi hafif agregadan yapılır ve zemine uygulanmadan önce suyla karıştırılır.
Kendiliğinden yayılan şap malzemesinin kullanılmasındaki temel amaç, betonda pürüzlü yüzeylere ve boşluklara neden olabilecek elle perdahlama ihtiyacını ortadan kaldırmaktır. Düzgün bir tesviye şapı kullanılırsa, döküm tamamlandıktan sonra herhangi bir ek bitirme işlemine gerek kalmamalıdır. Buradaki temel işlem, yüzeye beton dökmeyi ve malzemeyi üzerinde çalışılan alana eşit olarak dağıtmak için bir traktör veya kamyona bağlı bir düzleştirici yayıcı kullanmayı içermektedir. Bu yapıldıktan sonra, kurudukça doğal olarak kurulmaya başlayacak ve uygulandıktan birkaç dakika sonra düzgün bir yüzey oluşturacaktır.
Tesviye şapı, binanın zeminini tesviye etmek için kullanılan bir yapı malzemesidir. Bu tarz ürünler iç ve dış cephe işlerinde kullanılabilen bir üründür. Tesviye şapı çimento, kum ve su karışımından yapılmıştır. Böylece yapı sektörünün çok daha dinamik bir şekilde binaları inşa etmesi sürecine olumlu yönde katkı sunmaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında tesviye şaplarının yaşam alanlarına pozitif yönde katkı sunak konusunda son derece iddialı olduklarını rahatlıkla ifade edebiliriz.
Tesviye Şapı Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
Tesviye şapı, beton ve harç gibi diğer ürünlere göre birçok avantaj ve avantaja sahiptir. Tesviye şapının ön plana çıkan avantajları aşağıdaki gibidir;
- Kuruduğunda pürüzsüz ve parlak olduğu için çekici bir görünüme sahiptir
- Yüksek mukavemete sahiptir, yani basınç veya yük altında kolayca kırılmaz
- Delik doldurma, zemin yapma, duvar inşa etme vb. çeşitli amaçlar için kullanılabilir
- Kuruması daha fazla zaman alan çimento harcı gibi diğer malzemelere göre kuruması için fazla çaba ve zaman gerektirmez
Görüldüğü üzere tesviye şapı uygulamaları söz konusu olduğu zaman karşımıza çok sayıda farklı avantaj çıkmaktadır. Özellikle mukavemet gücü yüksek ola bu tarz uygulamalar, yapıların uzun ömürlü olması ve ısı yalıtım noktasında profesyonel çözümleri ortaya koymaktadır.